Un fenomen astronomic extrem de spectaculos va avea loc la începutul săptămânii viitoare

Un fenomen astronomic extrem de spectaculos va avea loc la începutul săptămânii viitoare

NASA îi invită pe pasionații de astronomie din întreaga lume să urmărească un eveniment astronomic extrem de interesant și rar. Planeta Mercur va trece între Soare și Pământ, la începutul săptămânii viitoare, iar fenomenul va fi parțial vizibil și din țara noastră. Oamenii de știință ai agenției au declarat faptul că fenomenul va putea fi observat luni 9 mai, începând cu ora 11:30 EDT, atât cu ajutorul unor telescope, cât și online, prin intermediul streamului video pus la dispoziție de NASA.

Mercur trece între Pământ și soare de doar 13 ori într-un secol, ultima sa călătorie având loc în anul 2006. Datorită dimensiunilor sale reduse, observarea acestui fenomen în condiții optime necesită un telescop de mare putere echipat cu filtre din sticlă speciale pentru a estompa lumina Soarelui.

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, luminozitatea sa variază între -2,0 și 5,5 în magnitudine aparentă, dar nu este ușor de văzut fiindcă cea mai mare separare unghiulară (cea mai mare elongație) față de Soare este de doar 28,3°, însemnând că se poate vedea doar imediat după apusul Soarelui.

sursa: nasa.gov

Articole recente
Leave a reply