Kiribati, adevărata țară a „Soarelui Răsare”

Kiribati, adevărata țară a „Soarelui Răsare”

Republica Kiribati este unul dintre primele locuri de pe pământ unde soarele răsare. Micuțul stat din Oceania are o suprafață de numai 811 km², sub forma a 33 de insuliţe, pe care trăiesc aproximativ 100.000 de oameni. Statul, considerat adevărata țară unde „Soarele răsare”, cuprinde trei grupuri de insule – Insulele Gilbert, Insulele Phoenix și Insulele Line.

Numele Kiribati este varianta locală a numelui „Gilberts”, derivat din numele anterior independenţei, Insulele Gilbert, adoptat în onoarea lui Thomas Gilbert. Capitala Kiribati este orașul South Tarawa, iar țara și-a câștigat independența față de Regatul Unit la data de 12 iulie 1979. Este o republică parlamentară, iar limbile oficiale sunt engleza și gileberteza, un dialect local.

Flag_of_Kiribati.svg

Kiribati este inclus în patrimoniul mondial UNESCO, din anul 2010, datorită rezervației marine aflate pe insulele Phoenix. Din punct de vedere al reliefului, insulele sunt de origine coraligenă şi vulcanică. Climă este una ecuatorială, iar vegetaţia este reprezentată de arbori şi plante ierboase tropicale. Pădurile de cocotieri şi pandanus ocupă 50% din teritoriu.

Locuitorii se declară mândri de faptul că sunt primi oameni de pe planetă care observă în fiecare dimineață răsăritul Soarelui

sursa: amusingplanet.com

Articole recente
Leave a reply